Blog

admin | februarie 22, 2021 | 0 Comments

Alternanta lucru – pauza ne ajuta sa fim mai productivi

Alternanta pauza/lucru sustine indeplinirea sarcinilor

Pentru a realiza cu succes activitatile de zi cu zi trebuie sa intelegem alternanta static/dinamic. Avem la dispozitie o serie de forte care ne guverneaza productivitatea si dezvoltarea. Uneori, din dorinta de a realiza cat mai mult sau de a compensa producem. Productivitatea presupune detasare si actiune. In momentul in care suntem setati exclusiv pe liste cu TO DO si actiunea devine scopul principal apare epuizarea fizica si mentala. 

Realizarea unei sarcini implica atat aspectele fizice cat si cele psiho-emotionale. Aceasta sinergie creeaza fluxul necesar care ne alimenteaza pentru a indeplini cu succes ceea ce ne-am propus la un moment dat. 

Se spune ca cei mai mari oameni de stiinta cunoasteau si aplicau legea alternantei dinamic/static.

Autorul Nir Eyal explica in cartile sale ca partea creierul numita cortexul pre-frontal gestioneaza activitatile care presupun gandirea, ratiunea, executia si exercitarea vointei de a rezista impulsurilor de la nivel emotional. In momentul in care ne propunem un obiectiv, cortextul pre-frontal ne ajuta sa ne mentinem concentrati pe indeplinirea sarcinii. Aceasta regiune are capacitatea de a activa un anumit timp. Corpul ne ofera semnale atunci cand acest rezervor se epuizeaza – apar dureri de cap, de ochi, stare de letargie. 

Acesta este momentul in care trebuie sa luam o pauza, sa ne detasam. Astfel vom oferi posibilitatea de refacere a fluxului de energie care ne va ajuta in realizarea viitoarei sarcini stabilite. Foarte multe persoane sufera de sindromul burn-out pentru ca isi forteaza organismul sa functioneze doar la nivelul energiei dinamice, a gandirii, ratiunii in exces. In momentul in care luam o pauza, oferim creierului posibilitatea de trece pe modul de relaxare si refacerea fluxului energetic.

Foarte multe politici organizationale se bazeaza doar pe principiul dinamic atunci cand stabilesc reguli pentru angajati. Acesta este considerat ca reprezinta baza productivitatii si angajatii sunt obligati sa realizeze sarcini in exces. In acelasi timp se stimuleaza si competitivitatea dar aceasta in detrimentul sanatatii. O abordare sanatoasa asupra muncii ofera mult mai multe satisfactii angajatului cat si firmei. Intelegerea capacitatii corpului uman si respectarea dinamicii energiei va stimula cu siguranta evolutia. Aceasta alternanta intre actiune si odihna este extrem de importanta in contextul actual cand suntem nevoiti sa petrecem foarte mult timp in fata calculatorului. Din dorinta de a fi cat mai productivi ramanem ancorati in sfera dinamica, suprasolicitand astfel functia creierul de gandire rationala. In aceasta situatie este foarte importanta constientizarea si acceptarea naturii corpului. Munca, asa cum o stim a fost structurata astfel incat sa stimuleze competitia la nivel de individ. Aceasta presupune insa ignorarea ritmurilor naturale ale corpului si a legilor energiei. Din dorinta de castiguri financiare omul a fost invatat sa actioneze strict la nivelul dinamic si sa minimizeze importanta odihnei si pauzei. 

3 modalitati de a ajuta corpul sa integreze alternanta odihna/actiune:

  1. Pauza planificata

Mediul online poate acapara atentia umana iar uneori suntem imobilizati cu orele in aceeasi pozitie. Pentru a dobandi obiceiul de a lua pauza este nevoie ca la fiecare 2 ore de lucru sa ne detasam aproximativ 10 min de ecranul calculatorului. Acest lucru il poti realiza setand alarma ceasului astfel incat sa ti se aduca aminte – Hei, este timpul sa-i acorzi o pauza corpului si creierului tau!

  • Exercitii simple

Cateva miscari fizice stimuleaza circulatia sangelui si ajuta la detensionarea anumitor zone. Cele mai suprasolicitate zone sunt: ochii, mainile, picioarele, capul, umerii si gatul. Exista o serie de exercitii simple de yoga, QiGong sau dans care te ajuta sa-ti revitalizezi corpul.

Cateva minute de stretching ajuta la relaxarea corpului
  • O cafea sau un telefon scurt – relationare, creativitate

Un moment de satisfactie ofera detasarea de care avem nevoie in anumite perioade tensionate. Poti iesi pe balcon, iti poti face o cafea, suna un prieten/a, realiza un desen sau o schita etc. Aceste activitati antreneaza alte zone ale creierului si astfel te vei simti mai relaxat/a.

Succesul are la baza dualitatea fortelor, a energiei dinamice si statice. Intelegand acest lucru ne vom putea bucura de mai multa productivitate dar in acelasi timp vom tine cont si de nevoile propriului organism.

Leave a Comment

Your email address will not be published.